The Putu Project



Lewat pencarian iseng di google, kami terkejut mendapati sebuah resep dari Kerala bernama puttu (dibaca puttè). Namanya jelas mengingatkan kita dengan makanan ringan manis yang khas dengan suara lengkingan dari dandang (pengukus) itu. Setelah melihat Beberapa video resep di YouTube, kami setuju bahwa kedua makanan ini pasti berhubungan satu sama lain. Kemiripan putu dan puttu tidak sebatas nama, tapi juga proses pembuatannya yang menggunakan beras ketan yang dikukus dengan cetakan berbentuk silinder.


Hanya satu hal yang membedakan putu dan puttu. Puttu dari Kerala sama sekali tidak disisipi gula jawa, jadi rasanya sangat gurih. Puttu biasanya dinikmati sebagai makanan pendamping kari.


+++


We almost called this website/Instagram the Putu Project: it all started when we realized that putu, the delicious steamed rice flour and coconut snack found across Java, has roots in South India, especially Kerala, where it’s called puttu. Now we’re nerding on all things putu/puttu: how are these traditions different? (In Java, putu is sweet, full of palm sugar - in Kerala, it’s often eaten with savory dishes like the black chickpea kadala curry. How did it get here? (Still figuring the specifics of that one out!) This Putu Project will have many chapters: we plan on learning how to make Javanese putu with local putu makers, and mastering the Keralan style too! Maybe we’ll have to make our own putu steamer, just like this mobile putu vendor Sinta caught passing by our house the other day.

Comments

Popular Posts